Inbjudan till granskning av vattentjänstplan för Torsås kommun
//Bo, miljö och trafik /Kommun och politik /Utvalda nyheter

Inbjudan till granskning av vattentjänstplan för Torsås kommun

Bakgrund

Torsnet AB har med stöd av Bygg- och Miljöförvaltningen samt Kommunledningsförvaltningen, Torsås kommun, upprättat ett förslag till vattentjänstplan. Planen har varit föremål för ett tidigt samråd. Inkomna synpunkter från detta samråd har sammanställts, kommenterats och delvis inarbetats i förslaget. Samrådsredogörelsen bifogas vattentjänstplanen. Kommunstyrelsen i Torsås kommun har den 27 augusti 2024 beslutat att förslaget till vattentjänstplan godkänns för granskning.

Vattentjänstplanen innehåller en sammanställning av vad skyfall, havsnivåhöjning och torka innebär för Torsås kommun och hur de allmänna vattentjänsterna kan tillgodoses. I planen finns dessutom beskrivet, vilka åtgärder som behöver vidtas för att de allmänna anläggningarna ska fungera vid en ökad belastning på grund av dessa extremväderförhållanden.

Vattentjänstplanens framtagande ska följa processen i plan- och bygglagen med samråd, granskning och antagande. Syftet är att ge berörda insyn och möjlighet till deltagande.

Granskning

Samråd och granskning är viktiga delar i planeringsprocessen. De behövs bland annat för att ge information till de berörda och att ge möjlighet att framföra synpunkter på de framlagda förslaget. Granskningshandlingar finns tillgängliga på Torsnets AB:s och kommunens hemsida samt i kommunhusets reception. Granskning kan ske från den 23 september till och med 23 oktober. Kommunhusets adress är Allfargatan 26 i Torsås.

Dessutom sänds handlingarna till de instanser som var med i det samrådet.

Skriftliga synpunkter

Ett genomförande av planen bedöms inte medföra betydande påverkan på miljön, hälsan, hushållningen med mark, vatten eller andra resurser varför miljökonsekvensbeskrivning inte har upprättats. Ett separat dokument, bilaga 1, ”Undersökning av betydande miljöpåverkan” har upprättats.

Under granskningstiden är det möjligt att lämna skriftliga synpunkter. De skall ha inkommit till Torsås kommun, Nämndsekretariatet, Box 503, 385 25 Torsås, eller till namndsekretariatet@torsas.se senast den 23 oktober för att kunna beaktas.