Internationella Matsvinnsdagen
//Utvalda nyheter

Internationella Matsvinnsdagen

Internationella matsvinnsdagen är instiftad av FN och infaller den 29 september varje år.

Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, och en betydande del slängs i hushållen. I svenska hushåll slängs 15 kilo ätbar mat per person och år i sopkorgen. Dessutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken. Sammanlagt blir det 33 kilo, helt i onödan.

Livsmedelsverket uppmärksammar matsvinnet och dess konsekvenser i hopp om att fler blir medvetna om hur viktigt det är att inte slänga mat. Samtidigt vill vi bidra med konkreta och praktiska tips på hur man kan minska sitt eget matsvinn, bland annat genom att använda sina sinnen för att avgöra om maten går bra att äta. Många tips handlar också om hur du kan planera, förvara och tillaga mat för att minska svinnet

Här kommer tre tips på hur du kan minska matsvinnet

  1. Planera
    Genom att planera dina inköp kan du minska matsvinnet. Se till att svinnventera – håll koll på mat som finns i skåp, kyl och frys. Här följer ett par tips för att kunna planera bort matsvinnet.
  2. Förvara
    Förvara maten rätt så håller den längre. Det kan tyckas självklart men är lättare sagt än gjort, särskilt om man är osäker på var olika typer av livsmedel trivs bäst. En enkel tumregel är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den.
  3. Tillaga
    Ett av de viktigaste tipsen för att minska matsvinnet kan låta som det enklaste – att se till att ta lagom stora portioner och äta upp maten som blir över. Mycket av den mat som slängs är just rester. Se resterna som en bonus! Överbliven mat kan bli en ny maträtt.