De läser till undersköterska tack vare satsning
Amanda, Robin och Stefan arbetar inom omsorgen i Torsås kommun. Det har de gjort sedan 2013. I höstas tog de steget för att läsa till undersköterska. Genom det så kallade äldreomsorgslyftet kan de göra det på arbetstid. Under tre terminer jobbar de och pluggar nu växelvis. I slutet av 2021 ska de vara färdiga.
– Det avgörande för mig var att jag kunde plugga och jobba samtidigt, säger Amanda. Att plugga heltid och jobba heltid hade varit för jobbigt och om jag hade lånat pengar så hade jag fått gå ner i inkomst, säger hon.
Äldreomsorgslyftet i Torsås kommun är en del av en statlig satsning. Genom att regeringen satsar pengar för att vårdbiträden ska kunna läsa på arbetstid, hjälper staten till att utbilda personal inom omsorgen. Totalt går åtta personer utbildningen i Torsås kommun just nu, vilket är en stor andel för en så liten kommun. Utbildningen innebär många moment, som att läsa medicin, psykologi, hälsopedagogik och hur kroppens organ fungerar.
– Medicinen har varit väldigt rolig, tycker Stefan.
– Vi har inte kommit dit ännu, säger Robin, men jag ser fram emot att läsa om stroke och vad som händer i kroppen då. Hur viktigt det är med snabb vård och att agera fort för att patienten ska kunna återhämta sig.
Både Stefan och Robin menar att det är bra att man får på papper att man faktiskt är undersköterska. Det är nämligen en titel som inte vem som helst får kalla sig.
– Så är det, menar Therese Göransson, områdeschef inom hemtjänsten. -För några år sedan beslutade kommunen att satsa på att utbilda vårdbiträden till undersköterskor. Det är viktigt för att visa att det inte är något ”skitjobb” att ta hand om människor, utan att det faktiskt kräver utbildning. Titeln undersköterska visar att man har en utbildning med sig.
– Men det är också viktigt att det ger mer i lön och att uppgifterna faktiskt blir annorlunda. Så det har vi också börjat titta på, säger Therese.
Amanda tycker att satsningen är bra.
– Det är som att kommunen uppmuntrar en, att kommunen bryr sig, säger Amanda. Böckerna är inte alltid så lätta, men då kan man ta hjälp av sina kollegor, säger hon.
Amanda, Stefan och Robin pluggar tisdagar och onsdagar och resten av veckan arbetar de, något de alla tycker fungerar väldigt bra. Visserligen innebär coronapandemin att de läser på distans, men de menar att det blir en bra omväxling i vardagen.
I februari börjar en ny omgång studenter inom Äldreomsorgslyftet. Den här gången blir det totalt sex stycken. De kommer vara klara våren 2022.
Men Amanda, Robin och Stefan ser fram emot att vara färdiga med sina utbildningar redan till jul.
– Då firar vi! skrattar de.
Lite mer om Äldreomsorgslyftet:
- Beslutet om pengarna kom snabbt i höstas. Tack vare ett nära samarbete med kunskapsnavet i Kalmar och grannkommunerna Kalmar och Mörbylånga kunde Torsås kommun få utbildningen på plats.
- Under 2020 och 2021 finansierar staten kostnaden för den tid den anställde är frånvarande i studier. I Torsås kommun studerar medarbetaren 40 procent och är på arbetsplatsen 60 procent.
- I utbildningsomgång två, som börjar i februari, har kommunen breddat möjligheten och även gett visstidsanställda och timavlönade möjlighet att skicka in en intresseanmälan.