Lövplattmask sprids – var noga med komposten
Plattmasken Obama nungara. Foto: Jean-Lou Justine et al. via Wikimedia Commons
//Bo, miljö och trafik /Utvalda nyheter

Lövplattmask sprids – var noga med komposten

Vi vill uppmärksamma våra invånare på att vi har haft återkommande problem med att kompostmaterial läggs på kommunal mark, ofta i närheten av privata fastigheter. Vi vill därför påminna om att det inte är tillåtet att dumpa något avfall, inklusive trädgårdsavfall och kompost, på kommunens mark.

Allt avfall ska sorteras och lämnas till återvinningsstationer eller hanteras enligt gällande regler. För trädgårdsavfall finns särskilda insamlingsplatser och alternativ för hämtning, läs mer här.

På senare tid har Lövplattmasken upptäckts i trädgårdskrukväxter som konsumenter köper från plantskolor i Sverige och framför allt i krukor som importerats. Lövplattmask är en invasiv art och som äter daggmaskar, snäckor och sniglar, vilket kan skada ekosystemet och påverka jordbruket negativt. För att förhindra spridningen av Lövplattsmask är det därför viktigt att vara noggranna med vad som läggs i den privata komposten och att växter som innehar lövplattmask hanteras enligt råden nedan.

Råd till allmänheten

För att undvika att plattmasken sprids behöver vi allmänhetens hjälp. Undersök inköpta plantor, rapportera eventuella fynd (länk till: www.invasivaarter.nu) och förstör sedan ägg och maskar.

  • Finns det ägg i jorden? Äggen är 0,5 cm stora och från en början klarröda men mörknar och övergår till mörkbruna efter några dagar. (kan lätt förväxlas med gödningskulor, oftast gula).
  • Finns det maskar i din plantering? Lättast är att ge sig ut med ficklampa när skymningen fallit. Då rör sig maskarna uppe på jordlagret, ofta gömda under löv.
  • Så känner du igen lövplattmasken Obama nungara: Den är 5-8 cm lång och cirka 0,5 cm bred. Inhemska plattmaskar är mycket mindre. Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige.
  • Förstör ägg och maskar: Lägg plattmasken i en burk och lägg den i frysen i ett dygn. Eller lägg dem i en burk och häll kokande vatten över. Vi vet idag inte i hur stor utsträckning denna plattmask överlever att klippas itu, därför rekommenderar vi inte klipp som metod.

När ni köper krukväxter, ha som vana att kolla igenom krukan och rotsystemet efter levande maskar och ägg innan plantering!

Råd hämtade från Invasiv plattmask i Sverige – kontrollera importerade växter | Länsstyrelsen Västra Götaland

Integritetsöversikt

Den här webbsidan har ett analysverktyg som spårar dig som användare men utan att lagra personuppgifter. Verktyget skickar inte vidare uppgifter till 3e-part och vi anonymiserar din data och din IP-adress.