Resultatet från polisens trygghetsmätning för Torsås Kommun
//Kommun och politik /Utvalda nyheter

Resultatet från polisens trygghetsmätning för Torsås Kommun

Sedan Trygghetsmätningen 2023 har det hunnit gå ett år och en lägesbild och en åtgärdsplan är beslutad för Torsås kommun. Den senaste trygghetsmätningen som presenterades av polisen för några veckor sedan visar en något högre upplevd otrygghet framförallt i Torsås tätort.

Polismyndigheten genomför årligen en trygghetsmätning där slumpvis utvalda invånare i Torsås kommun får möjligheten att svara på frågor under rubrikerna utemiljö, missbruksproblem, utomhusstörningar, andel uppfattat minst ett problem, utsatthet för brott, oro att utsättas för brott, polisens agerande mot problem, konkret känsla av otrygghet, tillit.

I Torsås kommun har undersökningen även i år skickats ut till 600 invånare. Resultatet från trygghetsmätningen används i det lokala brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i kommunen. I dagsläget, efter införandet av den nya lagen som började gälla juli 2023. Har kommunerna fått ett utökat ansvar för det lokala brottsförebyggande arbetet. I Torsås kommun har arbetet fortskridit med brottförebyggande och trygghetsskapande insatser som är utförda med gott resultat och engagemang från alla inblandade.

Som tidigare år, är undersökningen indelad i Torsås tätort och Torsås övriga orter. När undersökningen bryts ner i mindre områden så syns lokala problembilder. För årets trygghetsmätning så visar den ett förbättrat resultat på frågan, bostäder som tillhåll för narkotikamissbrukare. Där har det under året vidtagits brottsförebyggande åtgärder i samverkan med polisen.

I Torsås tätort visar undersökningen på en större upplevd otrygghet under rubrikerna utemiljö och utomhusstörningar. Under året har det vidtagits en rad brottsförebyggande åtgärder utifrån den lägesbild och åtgärdsplan som tagits fram av lokala brottsförebyggande rådet i kommunen. Åtgärder som träffar frågorna under rubrikerna i trygghetsmätningen.

Några av de brottsförebyggande och trygghetsskapande aktiviteterna som utförs/utförts finns med i åtgärdsplanen:

  • Skolans personal har genomgått PDV (pågående dödligt våld) utbildning
  • Fler ANDTS-coacher (Alkohol, Narkotika, doping, tobak och spel om pengar) har utbildats
  • Polisen har genomfört ett antal hastighets och nykterhetskontroller och arbetat aktivt med flera insatser kopplat till trafik- och ordningsstörningar
  • Trygghetsvandring där deltog kommunen, polisen och allmänheten. 
  • SSPF som metod är i startgroparna för att införas i syfte att fånga upp unga som riskerar att hamna i eller befinner sig i ett normbrytande beteende

Glädjande för kommunen är att det finns en låg oro generellt att utsättas för brott i Torsås kommun och den sociala tilliten kan betraktas som hög och ligger kvar på samma nivå som tidigare.

Nu blickar vi framåt och fortsätter vårt gemensamma arbete för en minskad brottslighet och ökad trygghet i Torsås kommun.

För mer information kontakta:

Thomas Simonsson                                           Joakim Andrén
Brottsförebyggande arbete                             Kommunpolis
Torsås kommun                                                 Emmaboda och Torsås
thomas.simonsson@torsas.se                         joakim.andren@polisen.se
010- 35 33 463