Samarbete för att minska matsvinnet
Ingen kan ha missat att vi befinner oss i dyrtider. Alla resurser måste tas tillvara. Redan innan pandemin bröt ut inledde därför kommunens kostchef Elinor Hammare och ICA-handlare Daniel Jungå ett samarbete för att minska matsvinnet. Efter en paus under pandemin upptogs samarbetet i höstas. Två gånger i veckan får nu kommunens kostenhet färsk frukt och grönt som ICA inte kan sälja.
– Jag tog kontakten med Daniel efter att jag läst i tidningen att en annan kommun i länet arbetar så här. Jag tycker inte om matsvinn, säger Elinor Hammare. Vi slänger inte mycket mat hemma.
Daniels personal på ICA Torsås går regelbundet igenom disken med frukt och grönt. Exempel på saker som inte kan säljas är frukt med lite skönhetsfläckar eller ”dill som är lite vissen i toppen” säger Daniel.
– Det handlar helt enkelt om sådant som konsumenten inte vill ha. Det kan vara en druva som är dålig i en klase, eller en tomat, och då kan man inte sälja, säger Daniel. Vi plockar bort, registrerar och sorterar upp maten.
Maten hämtas sedan av kommunen två gånger i veckan, på måndags- och torsdagseftermiddagarna. När det kommer till storköket, tar personalen hand om den. Kommunen serverar ungefär tusen portioner varje dag, mat till både skolbarn och äldre. Maten från ICA blir ”en extra krydda” som Elinor uttrycker det.
– Vi får jättefina grejer. Mängder av bananer blir till bananpannkakor för barnen. Bär och frukt serveras ofta till frukost dagen efter. Spenat kan läggas direkt i frysen. Salladen blir till salladsbord. Och vi kan exempelvis pickla grönsaker och servera som delikatesser.
Elinor och Daniel är eniga om att det är viktigt med lokalt samarbete. Så vad kan man göra för att själv minska matsvinnet hemma?
– Det är viktigt att komma ihåg att bäst-före-datumet bara är rådgivande. Man ska alltid lukta och känna på varan och inte kasta ut den för att datumet har gått ut, säger Daniel.