Torsnet inviger Söderåkra Värmeverk
//Bo, miljö och trafik /Kommun och politik /Utvalda nyheter

Torsnet inviger Söderåkra Värmeverk

Idag firades att Torsnet invigde Söderåkra Värmeverk, som en del av kommunens satsning på fjärrvärme i Söderåkra. Projektet, som påbörjades 2022, initierades efter energikrisen som vid tidpunkten rådde och där TBAB och Torsås kommun var i behov av utökad värmeförsörjning. Bygget startade sommaren 2023 och stod färdigt i juli 2024.

Projektets totala kostnad är på nästan 30 miljoner kronor, varav hälften finansieras av Klimatklivet. Anläggningen har redan lockat 20 anslutna kunder, och innan årets slut förväntas cirka 30 kunder ta del av fjärrvärmen. Systemet är utformat för att kunna täcka hela Söderåkra i framtiden.

Flera lokala entreprenörer har bidragit till projektets framgång, däribland Östchack, Hammarstedts och Faust som är den värmepannan som används, samt Tengbom som stod för utformningen av anläggningen. Samarbetet mellan Torsnet, TBAB och kommunen har varit avgörande för att realisera denna satsning, som inte bara gynnar boende och näringslivet, utan även stärker den långsiktiga utvecklingen i området.

Den nya fjärrvärmelösningen är särskilt betydelsefull med tanke på kommande projekt, såsom utbyggnaden av E22 och etableringen av en ny anstalt i Halltorp. ”När vi samarbetar kring kommunens utveckling kan vi åstadkomma mycket, och det har verkligen visat sig i det här projektet,” säger Henrik Nilsson Bokor, kommunstyrelsens ordförande.