Viktigt information till föräldrar inför marknadsdag och höstlovet
//Kommun och politik /Kultur, fritid och turism /Utbildning och förskola /Utvalda nyheter

Viktigt information till föräldrar inför marknadsdag och höstlovet

Hej alla vårdnadshavare och föräldrar, här kommer viktig information från Torsås kommun tillsammans med kommunpolisen.

Tyvärr förekommer det just nu alkohol, tobak, nikotinprodukter (snus, cigaretter och vejp) men även narkotika bland våra ungdomar. Vi ser barn och ungdomar som går på mellanstadiet och högstadiet som har kontakt med vuxna på olika sätt för att komma åt alkohol, tobak och droger. Det finns också elever som har ”fri-id”, det vill säga falsk digital legitimation som används i lokala butiker. Försäljningen sker där barn och ungdomar brukar träffas, det vill säga runt parkeringsplatser eller fritidsgården.

Ha koll på era barns mobiler och vad de gör. Den digitala världen är precis som vilken annan miljö som helst. Ni har ansvar för vad de gör och att de är trygga även där. Om ni inte känner er ha kunskapen – lär er eller ta hjälp av någon som kan. Snapchat är idag en mycket vanlig socialt medie som dessutom används som kontaktnät för bland annat illegal försäljning av alkohol, tobak, narkotika och doping men också för grooming och andra sexualbrott mot barn. Swish är ett vanligt betalningssätt för oss alla, inte minst barn och ungdomar. Ha helt enkelt inblick i ditt barns ekonomi så de pengar du ger dem används till rätt saker

Tips på vad du som förälder kan göra:

  • våga prata om alkohol. Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig, berätta varför du där det.
  • var tydlig och sätt gränser. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig, desto enklare är det för tonåringen att själv ta ställning eller göra något som du bestämt.
  • våga säg nej. Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Forskning visar att de tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer.
  • Ta hjälp av andra föräldrar. Det kan vara skönt att veta vad som gäller i andra familjer när argumentet ”alla andra får” dyker upp i diskussionerna med din tonåring.

I morgon fredag har vi ett drogfritt Marknadsröj för mellanstadiet upp till år 2 på gymnasiet (18 år) på fritidsgården med många roliga aktiviteter. Sen fortsätter höstlovsveckan fullt med olika aktiviteter för alla åldrar runt om i kommunen.

Kontaktuppgifter:
Polis: telefonnummer 114 14 eller tipsa via https://polisen.se/om-polisen/kontakt/tipsa-polisen/tipsa-polisen-via-webben/

Socialtjänst (helgfria dagar): 010 – 35 33 100 eller digitalt https://minasidor.torsas.se/oversikt/overview/96

Socialjour/ sydostjouren (kvällstid och helger): 020- 45 39 00

Skolkurator (dagtid skoldagar): 072-3715614

Ungdomssupporten: 010 – 35 33 134, 010 – 35 33 135