Torsås kommun deltar i SCB:s stora medborgarundersökning

Nu får invånarna i Torsås kommun möjlighet att tycka till om hur det är att leva i kommunen. Det dags för SCB:s årliga medborgarundersökning.

Totalt deltar 128 av landets 290 kommuner i årets undersökning.

SCB:s medborgarundersökning mäter invånarnas uppfattning om hur det är att leva och bo i kommunen. Det finns bland annat frågor om vilket inflytande invånarna upplever att de har. Undersökningen ger även svar på hur servicen fungerar ur invånarnas perspektiv.

– Kommunerna får stor hjälp av undersökningen, som ger värdefull vägledning för de kommunala verksamheterna och arbetet gentemot medborgarna. Därför är det viktigt att så många som möjligt svarar på frågorna. Då får kommunerna ett så bra underlag som möjligt, säger Linda Emanuelsson.

Slumpmässigt urval

Personerna som tillfrågas för att delta väljs genom ett slumpmässigt urval från befolkningsregistret. Urvalsstorleken är olika beroende på hur stor kommunen är. Den som är med kan svara på webben eller en pappersenkät.

279 kommuner har deltagit i medborgarundersökningen minst en gång sedan starten 2005.

– Kalmar kommun har deltagit flest gånger i undersökningen, totalt 20 gånger. Därefter följer Luleå med 19 gånger, säger Linda Emanuelsson.

I statistikdatabasen på scb.se finns resultat från tidigare medborgarundersökningar uppdelade på bland annat ämne och kommun:

Resultat från tidigare undersökningar

Fakta: SCB:s medborgarundersökning

SCB:s medborgarundersökning är en enkätundersökning som görs på uppdrag av kommunerna.

De personer som tillfrågas är ett slumpmässigt urval av personer 18 år eller äldre som dras från befolkningsregistret. Urvalsstorleken är olika beroende på hur stor kommunen är.

Årets totala urval består av närmare 188 000 personer som får möjligheten att svara på enkäten.

Den som är med i undersökningen kan svara på webben eller en pappersenkät. På webben går det även att svara på engelska, och pappersenkäten finns på arabiska.

Årets insamlingsperiod pågår till den 7 november klockan 13.00 på webben. Pappersenkäter måste postas senast den 4 november. Resultaten presenteras i december.

Kontakt

Linda Emanuelsson, undersökningsledare, SCB
Telefon: 010-479 62 83
E-post: linda.emanuelsson@scb.se

SCB:s presstjänst
Telefon: 010-479 40 40
E-post: press@scb.se

Upplever du som medborgare några problem där du bor? Känner du dig trygg när du rör dig ute på kvällarna? Bland annat detta kommer vi och polisen att undersöka i den årliga lokala trygghetsundersökningen.

I dagarna kommer  84 300 personer mellan 16 och 85 år boende i polisregion Syd (Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län) att få brev av polisen och sin kommun. Det är nämligen dags för den årliga trygghetsundersökningen där ett visst antal slumpmässigt utvalda invånare per kommun har chans att berätta om sina upplevelser och påverka polisens och kommunens kommande arbete.

– Om du är en av dem som fått en enkät hemskickad hoppas vi att du tar dig tid att svara. Dina tankar och upplevelser är betydelsefulla för oss! Undersökningen är ett av de viktigaste underlagen vi har för att prioritera och förebygga problem och brott i samverkan mellan polis, kommun och andra parter, säger Susanne Hagström Rosenqvist, regionpolischef i Syd.

Man kan välja mellan att svara på pappersenkäten eller digitalt. Digitalt går det att svara på fem olika språk. Svaren är anonyma men registreras uppdelat på olika områden i kommunen för att ändå ge en så noggrann bild av erfarenheterna som möjligt.

För att polis och kommun ska få bättre kunskap om hur medborgarna ser på sin boendemiljö ställs frågor också om den.

– Vi vill till exempel veta hur medborgarna upplever eventuella problem där de bor, om de har varit utsatta för brott eller inte under det senaste året, om de är oroliga för att utsättas för brott och även om de känner sig trygga i sitt bostadsområde, säger Mats Trulsson som är brottsförebyggande samordnare och ansvarig för undersökningen i polisregion Syd.

I slutet av enkäten ställs också några frågor om polisens lokala verksamhet.

I Torsås kommun kommer 600 att få enkäten hemskickad.

Undersökningen skickas ut den 12 augusti och avslutas efter cirka två månader. Resultatet presenteras senare under hösten.

En lokal trygghetsundersökning görs årligen i polisregionen och dess kommuner sedan flera år tillbaka.

Vid frågor om undersökningen: kontakta Mats Trulsson, ansvarig för trygghetsundersökningarna i polisregion Syd, på telefon 010-56 20 200.

Läs mer på polisens hemsida: www.polisen.se/trygghetSyd2024

Vill du ha med ditt evenemang under Hållbarhetsveckan och Levafestivalen behöver ditt evenemang ligga inlagt i vår evenemangskalender senast 18 augusti.

Anmäl ditt evenemang här: https://visittorsas.se/evenemang/anmal-nytt-evenemang/

På grund av vandalisering av toaletterna på Torget, är de stängda tills vi har åtgärdat skadorna.

Vi meddelar när toaletterna åter är i bruk.

Uppdatering 20240805

Toaletterna är nu åter i bruk.

I vecka 32 kommer renoveringen av stentrappan vid gångtunneln som går upp till Söderåkra skola påbörjas, i samband med renoveringen kommer tunneln att stängas av och en del av skolgården kommer att hägnas in med byggstängsel.
Renoveringen beräknas ta cirka 10 dagar.

// Drift- och serviceförvaltningen, gata/parkenhet.

SMHI har lämnat en gul varning rörande skyfallsliknande regn. Varningen gäller från imorgon onsdag klockan 12:00 till 23:00.
Under onsdagen 10 juli passerar en kallfront Torsås kommun med kraftiga regn- och åskskurar med risk för hagel, hårda vindbyar och kraftiga skurar. Det kan komma upp mot 46-60 mm regn varav stora mängder på kort tid.

Eftersom vädret kan påverka trafiksituationen innebär det att hemtjänst, samt annan tjänstgörande personal som färdas i trafiken, riskerar att bli försenade. Socialförvaltningen ber om överseende med detta på grund av vädersituationen. Har du frågor vänligen kontakta Torsås kommun.

Arbetet med sluttäckning av deponin i Hallagärde kommer att påbörjas under vecka 32 och är planerat att slutföras under hösten.

Entreprenören kommer att kontakta de fastighetsägare som är närmast berörda av arbetet för mer information.

Uppdatering:

Vi har lokaliserat läckan och vattnet har stängts av för att kunna åtgärda problemet. Dricksvatten går att hämta vid vår vattenkiosk på Västra Industrigatan (i kurvan vid återvinningsstationen).

Vi har en vattenläcka vid korsningen Karlskronavägen och Oxlehallsvägen i Torsås. Arbete med att laga läckan har påbörjats, brunt ofarligt vatten kan förekomma under tiden för lagningsarbetet. Vi uppdaterar sidan under dagen för mer information om eventuellt avstängning av vattnet. Tack för visad förståelse!

Med vänlig hälsning Torsnet

 

Det har under de senaste åren förekommit allvarliga svampförgiftningar bland personer som inte har svenska som modersmål. För att minska risken för att fler ska plocka och äta giftiga svampar har Giftinformationscentralen tagit fram information om giftiga svampar till personer som inte har svenska som modersmål.

Här kan finns det broschyrer på flera olika språk att läsa eller ladda ned (extern länk): Giftinformationscentralen

Torsås kommun har tagit fram ett förslag till översiktsplan som är på granskning under tiden 30 april till den 30 juni 2024.

Förslaget till ny översiktsplan presenteras i en digital plattform tillsammans med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning (MKB).

Plattformen nås via QR-koden eller kommunens hemsida www.torsas.se/oversiktsplan.

Översiktsplanen ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras och omfattar hela kommunen. Alla kommuner ska enligt plan- och bygglagen ha en aktuell översiktsplan.

Inbjudan till granskning skickas till berörda myndigheter och andra intresseorganisationer som har intresse av förslaget.

Om du har frågor eller behöver hjälp att ta del av förslaget till översiktsplan är du välkommen att ringa kommunens servicecenter 010 – 35 33 100 eller maila till oversiktsplan@torsas.se

Vi vill ha dina synpunkter

Senast den 30 juni 2024 behöver vi få dina skriftliga synpunkter. Synpunkter på förslaget kan lämnas via e-post oversiktsplan@torsas.se eller med vanlig post till Torsås kommun, Kommunledningsförvaltningen, Box 503, 385 25 Torsås. Märk kuvertet med ”Synpunkter översiktsplan”.

Kommunstyrelsen

Torsås kommun