Viktiga nummer inför nyår
Nyår är en tid för nystart, firande och reflektion. Men det är också en tid som kan kännas utmanande för många. Känslor av ensamhet, oro, våld i hemmet, psykisk ohälsa eller missbruk kan förstärkas under högtiderna. Vi vill därför påminna om att det alltid finns hjälp och stöd att få – oavsett situation.
Ingen ska behöva känna sig ensam
Om du mår dåligt eller känner oro, kom ihåg att du inte är ensam. Det finns alltid någon som lyssnar och vill hjälpa dig. Att våga sträcka ut en hand kan vara svårt, men det kan också vara början på en förändring.
Nyår är en tid att visa omtanke. Om du märker att någon i din närhet mår dåligt, våga fråga hur de har det. Ett enkelt “hur mår du?” kan göra en större skillnad än du tror.
Viktiga nummer dit du kan vända dig
Vi har samlat kontaktuppgifter till stödlinjer och organisationer som kan hjälpa dig eller någon du bryr dig om:
- Socialjour – Sydostjour: 020-45 39 00
- Jourhavande präst: 112 (be att få prata med präst)
- Självmordslinjen: 901 01
- Äldrelinjen: 020-22 22 33
- Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
- Anonyma alkoholister: 08-720 38 42
- Anonyma narkomaner: 077-113 80 00
- Anhöriglinjen: 0200-239 500
- Föräldralinjen: 020-85 20 00
- Välj att sluta – en nationell stödlinje för personer som utövar våld i nära relationer: 020-555 666
- Droghjälpen: 020-919191
- Ätstörningslinjen: 020-208019
- Jourhavande medmänniska: 08-7021680
- Alkohollinjen: 020-844448
- Polis, ambulans, räddningstjänst: Akut 112, annars 114 14.
För dig under 18 år
Om du är under 18 år och behöver någon att prata med, kan du alltid vända dig till BRIS. De finns tillgängliga dygnet runt på 116 111. Du kan även chatta med en kurator på bris.se – helt anonymt och kostnadsfritt.
Vi önskar ett tryggt nyår för alla
Nyår är en möjlighet att börja om, att söka stöd och att visa omtanke. Tveka inte att ta kontakt om du eller någon i din närhet behöver hjälp. Tillsammans kan vi skapa ett tryggare och mer hoppfullt år.
Vi önskar er alla ett gott och tryggt nytt år!
Vi har haft ett tekniskt problem som påverkat att utbetalningar av ekonomiskt bistånd inte betalats ut i tid. Problemet har nu lösts, och som det ser ut nu kommer samtliga berörda få sina pengar under dagen.
Om du inte har fått din utbetalning innan dagens slut, vänligen kontakta din handläggare.
Vi beklagar det inträffade och tackar för ditt tålamod.
Julen är en tid för gemenskap och glädje för många, en högtid med glädje, värme och upprymdhet. Men för andra kan det vara en av årets svåraste perioder. Känslor av ensamhet, oro eller rädsla kan bli starkare under högtiderna. Därför vill vi påminna om att det alltid finns någon att prata med, någon som lyssnar och bryr sig.
Tunga känslor och svåra situationer som våld i hemmet, psykisk ohälsa eller alkoholproblem tar inte ledigt bara för att det är jul.
Vi vet att risken att må dåligt ofta är större under ledighet när många tillbringar mer tid tillsammans och hemma. Och för den som redan har det svårt kan julen kännas som en outhärdlig tid. Det finns hjälp att få – och det är aldrig för sent att söka stöd.
Orolig för någon annan?
Att visa att du bryr dig kan göra en stor skillnad. Ett enkelt “hur mår du?” kan vara början på att ge hopp och stöd till en annan människa.
Viktiga telefonnummer och kontaktvägar
Vi har samlat nummer till stödlinjer och organisationer som kan hjälpa dig i akuta situationer eller bara finns där för att lyssna:
- Socialjour – Sydostjour: 020-45 39 00
- Jourhavande präst: 112 (be att få prata med präst)
- Självmordslinjen: 901 01
- Äldrelinjen: 020-22 22 33
- Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
- Anonyma alkoholister: 08-720 38 42
- Anonyma narkomaner: 077-113 80 00
- Anhöriglinjen: 0200-239 500
- Föräldralinjen: 020-85 20 00
- Välj att sluta – en nationell stödlinje för personer som utövar våld i nära relationer: 020-555 666
- Droghjälpen: 020-919191
- Ätstörningslinjen: 020-208019
- Jourhavande medmänniska: 08-7021680
- Alkohollinjen: 020-844448
- Polis, ambulans, räddningstjänst: Akut 112, annars 114 14.
För dig under 18 år
Bris finns tillgängliga dygnet runt på 116 111. Du kan ringa, sms:a eller chatta med en kurator på Bris.se. Allt är anonymt och gratis.
Kommunbladet hösten 2024 finns nu ute!
Kommunbladet består av samhällsinformation från kommunens alla förvaltningar om vad som pågår i kommunen. Det ges ut två gånger om året.
Du kan läsa bladet digitalt på länken nedan eller ladda ner det som pdf. Det finns även att hämta i tryckt form på biblioteket och i servicecenter i kommunhusets entré.
På Vågen kan du botanisera bland varm glögg, saffransdoftande bullar, julinspirerande vackra saker från seconhand-shopen, fina tomtar och mycket mer.
Lördagen den 23 november kl. 10.00-14.00 på Vågen i Bergkvara. Parkering sker på av personalen anvisade platser.
Julfika finns att köpa i vårt café.
Lotteri, korvgrillning, glögg, julpyssel för barnen med fler aktiviteter.
Varmt välkomna till en fin dag på Vågen i Bergkvara önskar vi på Vågen!
OBS
Under vecka 47 (18-22 november) förbereder Vågens personal inför julmarknaden och därför är vågen stängd måndag till fredag.
Idag, måndagen den 18 november klockan 12.00 uppmärksammar vi vecka fri från våld med en manifestation och tal av Henrik Nilsson Bokor, kommunstyrelsens ordförande, utanför Torsås kommunhus entré.
Välkomna att delta!
Program för vecka fri från våld:
Måndagen den 18 november klockan 12.00 uppmärksammar vi vecka fri från våld med en manifestation och tal av Henrik Nilsson Bokor, kommunstyrelsens ordförande, utanför Torsås kommunhus entré.
Välkomna att delta!
Program för vecka fri från våld:
Berätta, vad är det för kampanj?
Socialstyrelsens har en pågående rekryteringskampanj av familjehem och andra uppdragstagare. Den sker i samarbete med Sveriges kommuner. Syftet med kampanjen är att fler ska vilja gör en insats för barn som behöver ett nytt hem och att Sveriges kommuner får fler egna familjehem att tillgå.
Vad innebär det att vara familjehem?
Att vara familjehem innebär att du tar emot ett barn boende på heltid i ditt hem tillsammans med din familj. Barnet som behöver ett familjehem kan av olika anledningar inte längre bo kvar hemma. Barnet kan bo en kortare eller längre tid hos dig. En del barn bor i sitt familjehem under hela sin uppväxt. Din uppgift som familjehem är att ge barnet daglig omsorg, en trygg tillvaro och en bra uppväxt. Socialtjänsten har huvudansvaret för att barnet har det bra hos dig.
Varför är det viktigt att ha egna familjehem?
Att Torsås kommun har egna familjehem är viktigt av olika anledningar. Det är framför allt viktigt för det placerade barnet om Socialtjänsten, som bedömer vad barnet behöver, även har en direkt kontakt med familjehemmet för handledning och stöttning utifrån barnets behov. Det är också viktigt ur en ekonomisk aspekt då en avsaknad av egna familjehem ofta leder till konsulentstödda familjehem, vilka kostar dyra pengar. Pengar som behöver tas från kommunens skatteintäkter.
Hur många barn är idag placerade i familjehem genom Torsås kommun?
Idag har Socialtjänsten flera barn som är familjehemsplacerade. Socialtjänsten ser att det alltid kommer finnas behov av familjehem för barn i Torsås kommun, varför det är viktigt att vi har egna familjehem att tillgå även om det inte finns behov av ett uppdrag för stunden. Socialtjänsten i Torsås kommun söker egna familjehem i både Torsås kommun och i andra kommuner då en del barn inte kan vara placerade i sin hemkommun.
Hur arbetar Torsås kommun med familjehemsvård?
I Torsås kommun har Socialtjänsten satsat på familjehemsvård under de senaste åren. Detta för att vi ser att egna familjehem oftast är det bästa för det placerade barnet, men också för att minska kommunens kostnader. Idag arbetar familjehemssekreterare med att söka, utreda, handleda och stötta våra familjehem i deras uppdrag. Stödet till familjehemmen är varierande och försöker anpassas efter familjehemmets behov inom ramen för uppdraget. Utanför kontorstid kan våra familjehem få stöd och rådgivning genom vår Socialjour.
Vilket stöd kan jag som familjehem få?
Stödet du som familjehem kan få kan vara handledning, vägledning och rådgivning. Detta kan vara i hemmet, digitalt eller via telefon. De familjehem som behöver mycket stöd kan vi har kontakt med vid ett eller flera tillfällen i veckan. De familjehem som behöver mindre stöd söker oftast vår hjälp när de själva ser behov utöver vår regelbundna avstämning. Utgångspunkten är att stödja våra familjehem till att känna sig trygga och självständiga i sitt uppdrag. Du som familjehem erbjuds även att gå Socialstyrelsens utbildning Ett hem att växa i.
Hur blir jag familjehem?
Om Du är intresserad av att bli familjehem, eller vill veta mer, är du varmt välkommen att ringa till Individ – och Familjeomsorgens mottagningstelefon och be om att få prata med en familjehems-sekreterare. Du kan också lämna din intresseanmälan skriftligen via mejl eller genom vår E-tjänst. På Torsås kommuns hemsida kan Du läsa mer om familjehemsuppdraget och hur du kan bli familjehem, men också om andra uppdrag där du kan göra en insats.
010-35 33 100
Länk till hemsida med information
En god handhygien är den enskilt viktigaste åtgärden för att förebygga smittspridning inom vård och omsorg. Förorenade händer kan överföra bakterier och virus från en infekterad person eller förorenad yta till en annan person och ge upphov till infektion.
Infektioner som uppstår i samband med vård och behandling drabbar miljontals människor varje år i hela världen. I Sverige har nästan var tionde patient på svenska sjukhus en infektion till följd av vård och behandling. En del av dessa infektioner uppstår till följd av smittspridning. Genom att vård- och omsorgspersonal följer basala hygienrutiner där handhygien ingår som en viktig åtgärd kan smittspridningen förebyggas och infektioner minskas.
Under vecka 41 sätter Torsås kommun hygien i fokus. Veckan ska användas tillsjälvskattning av följsamhet till basala hygienrutiner och medarbetare inom vård- och omsorg ska få möjlighet att testa om noggrann handtvätt har genomförts.
Varje arbetsgrupp i kommunen har ett eget hygienombud som ska lyfta hygien särskilt under denna vecka genom exempelvis visa filmer. Under veckan kommer även allaanställda i omsorgen ges möjligheten att genomföra ett quiz. Vinnaren får ett presentkort på Torsås Biograf.
Smittämnen fastnar lätt på händer. De sprids vidare när du tar någon i hand eller berör ytor där många personer tar med sina händer. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder.
Tvätta alltid händerna när du har varit ute, kommer hem eller kommer till ditt arbete eller skolan. Tvätta händerna även när du ska äta, eller när du lagar eller hanterar mat samt efter toalettbesök. Handsprit (eller motsvarande handdesinfektionsmedel) kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
Toaletten på torget har återigen blivit utsatt förskadegörelse och vi har därför behövt stänga den i väntan på reparation. Det är i skrivande stund oklart hur länge toaletten behöver vara stängd.