Nu kan föreningar anmäla aktiveter till sportlovet

Sportlovet 2024 knackar på dörren och vi behöver hjälp från föreningar och verksamheter att fylla lovet med aktiviteter samtidigt som det ger er en möjlighet att visa upp er verksamhet. Läs mer och anmäl aktiviteter på anmälningssidan.

 

Kommunbladet hösten 2024 finns nu ute!
Kommunbladet består av samhällsinformation från kommunens alla förvaltningar om vad som pågår i kommunen. Det ges ut två gånger om året.

Du kan läsa bladet digitalt på länken nedan eller ladda ner det som pdf. Det finns även att hämta i tryckt form på biblioteket och i servicecenter i kommunhusets entré.

Till kommunbladet

Onsdag 20/11 föreläste Johanna Stenlund för bibliotekarier, förstelärare och rektorer i Torsås. Johanna är bibliotekarie och föreläser om läsfrämjande arbete för skolor och bibliotek. Hon driver också Instagramkontot Barnens boktips där hon tipsar om nyutgivna barnböcker för barn i åldern 0-18 år. Hon håller digitala bokcirklar för barn och unga och ”Boosta läsningen”, ett digitalt program för barn och föräldrar för att peppa och skapa läsrutiner. Föreläsningen anordnades av Torsås bibliotek med stöd av Kulturrådet och bibliotekarier från Emmaboda och Nybro deltog också i arrangemanget.

Ungdomar mellan 16–20 år som har Torsås kommun som sin hemkommun och som avbrutit gymnasiet, eller tagit studenten utan gymnasieexamen har möjlighet att få individuell hjälp och stöd av Arbetslivscentrum.

Kommunens aktivitetsansvar innebär även att varje kommun är skyldig enligt skollagen att ta reda på hur alla unga mellan 16–20 år, som är folkbokförda i kommunen, har det om dagarna. Vi behöver därför veta om du pluggar, om du jobbar eller om du skulle vilja jobba eller plugga 😊

Kontakta gärna oss om hur du har det och om du vill veta mer om vilket stöd du kan få!

Mejla:  arbetslivscentrum@torsas.se  eller ring 010 35 33304

Under Torsås marknad hade vi ett ANDTS-quiz i vårt kommuntält. Av de 30-tal som deltog var det många som var duktiga och hade många antal rätt, men bara en som hade alla rätt. Vinnaren är kontaktad för att hämta ut sitt pris.

Nedan följer rätt svar:

Fråga 1

Rökning har glädjande nog gått ner bland ungdomar. Men av de som röker börjar majoriteten att röka i tonåren. De flesta ungdomar som röker uppger att de vill sluta, men de skjuter ofta upp det beslutet då det är jobbigt att sluta. (enligt Folkhälsomyndigheten)

Vilka regler gäller för rökning i skolan?

1) Det är förbjudet både inomhus och på skolgården hela skoldagen
x) Det är förbjudet oavsett var eleven befinner sig om det är skoltid
2) Det är tillåtet om föräldrar ger sin tillåtelse skriftligt

Fråga 2

Rökning har som sagt glädjande nog gått ner bland ungdomar. I åk 9 /åk 2 på gymnasiet röker nu ca 10%, Men bruket av en annan drog har ökat mycket bara på några år.

Vad?

1) Brunt snus – tobakssnus
x) Vitt snus – rent nikotinsnus (utan tobak)
2) Lakritspipor

Fråga 3

Vejpning har blivit alltmer populärt bland ungdomar. Bara på några år har det ökat från 4% till 24% (åk9/pk2 på gymnasiet)

Vad är vejpning?

1) Att andas in förångad vätska ofta med nikotin och ofta kombinerat med godissmaker
x) Att missbruka astma-medicin
2) Att öka syrehalten i blodet

Fråga 4

Narkotika har relativt liten utbredning i Torsås bland ungdomar.

Hur många procent i åk 9 hade någon gång använt narkotika av något slag?

(Drogvane-enkäten Kalmar län 2023)

1) 12,5%
x) 7,5%
2) 2,5%

Fråga 5

Dopning är inte utbrett i Torsås kommun men 2% av unga vuxna beräknas t ex använda anabola steroider.

Vad är vanligast vid dopning generellt?

1) Att det används av elitsatsande idrottare
x) Att de används av motionärer som vill få snygga/starka kroppar snabbt
2) Att det sker mest i olika länders landslag

Fråga 6

Att använda alkohol bland ungdomar har minskat över åren. Dock kan en liten ökning märkas just nu. I undersökningar skiljer man på berusningsdrickande och enstaka alkoholintag. Berusningsdrickandet i Torsås är cs 4% i åk 9 (2023)

Hur många procent av Torsås ungdomar i åk 9 (2023) har druckit alkohol någon gång det senaste året?

1) 30%
x) 50%
2) 10%

Fråga 7

Vad stämmer om det alltmer spridda ”Vita snuset”?

1) Det är giftfritt
x) Den stora ökningen av vitt snus har nu stoppats
2) Det innehåller nikotin ofta i höga doser och kan vara smaksatt för att kännas ”fräscht”

Hej alla vårdnadshavare och föräldrar, här kommer viktig information från Torsås kommun tillsammans med kommunpolisen.

Tyvärr förekommer det just nu alkohol, tobak, nikotinprodukter (snus, cigaretter och vejp) men även narkotika bland våra ungdomar. Vi ser barn och ungdomar som går på mellanstadiet och högstadiet som har kontakt med vuxna på olika sätt för att komma åt alkohol, tobak och droger. Det finns också elever som har ”fri-id”, det vill säga falsk digital legitimation som används i lokala butiker. Försäljningen sker där barn och ungdomar brukar träffas, det vill säga runt parkeringsplatser eller fritidsgården.

Ha koll på era barns mobiler och vad de gör. Den digitala världen är precis som vilken annan miljö som helst. Ni har ansvar för vad de gör och att de är trygga även där. Om ni inte känner er ha kunskapen – lär er eller ta hjälp av någon som kan. Snapchat är idag en mycket vanlig socialt medie som dessutom används som kontaktnät för bland annat illegal försäljning av alkohol, tobak, narkotika och doping men också för grooming och andra sexualbrott mot barn. Swish är ett vanligt betalningssätt för oss alla, inte minst barn och ungdomar. Ha helt enkelt inblick i ditt barns ekonomi så de pengar du ger dem används till rätt saker

Tips på vad du som förälder kan göra:

  • våga prata om alkohol. Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig, berätta varför du där det.
  • var tydlig och sätt gränser. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig, desto enklare är det för tonåringen att själv ta ställning eller göra något som du bestämt.
  • våga säg nej. Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Forskning visar att de tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer.
  • Ta hjälp av andra föräldrar. Det kan vara skönt att veta vad som gäller i andra familjer när argumentet ”alla andra får” dyker upp i diskussionerna med din tonåring.

I morgon fredag har vi ett drogfritt Marknadsröj för mellanstadiet upp till år 2 på gymnasiet (18 år) på fritidsgården med många roliga aktiviteter. Sen fortsätter höstlovsveckan fullt med olika aktiviteter för alla åldrar runt om i kommunen.

Kontaktuppgifter:
Polis: telefonnummer 114 14 eller tipsa via https://polisen.se/om-polisen/kontakt/tipsa-polisen/tipsa-polisen-via-webben/

Socialtjänst (helgfria dagar): 010 – 35 33 100 eller digitalt https://minasidor.torsas.se/oversikt/overview/96

Socialjour/ sydostjouren (kvällstid och helger): 020- 45 39 00

Skolkurator (dagtid skoldagar): 072-3715614

Ungdomssupporten: 010 – 35 33 134, 010 – 35 33 135

Då var det dags för höstlov igen…
Som vi alla känner till springer tiden iväg och nu är vi framme vid ett nytt höstlov. Tillsammans med föreningar och andra verksamheter kan vi erbjuda ett brett program med aktiviteter. Förhoppningsvis ska just du hitta något som faller dig i smaken.

Här hittar du höstlovsprogrammet.

På grund av sjukdom måste kvällens föräldracafé ställas in. Vi återkommer med mer information om mötet genomförs vid ett senare tillfälle.

Igår samlades kommunens barn- och ungdomspanel för sitt andra möte i år. På agendan stod flera viktiga frågor som rör elevernas vardag och trivsel. Bland annat lyftes det om vi ska skapa ett ”Ungnytt” – en digital startsida på elevernas datorer. Här ska elever kunna ta del av aktuella nyheter, information om kommande aktiviteter och viktiga kontaktuppgifter som riktar sig till dem.

Under mötet gjordes även en enklare utvärdering av sommarens Summer Camp, där panelen diskuterade hur evenemanget kan utvecklas inför nästa år. Ändringar i upplägget och nya idéer för att förbättra Summer Camp stod i fokus. Dessutom presenterades planerna för det kommande höstlovsprogrammet och den årliga aktiviteten ”Marknadsröj.”

Ett viktigt inslag under mötet var besöket av kommunens säkerhetssamordnare Thomas Simonsson, som pratade om trygghet i skolmiljön. Panelen delade med sig av insikter och förslag på hur skolmiljön kan bli mer trygg och trivsam för alla elever.

Folkhälsa var också ett ämne som engagerade panelen. Utifrån resultat från LUPP-enkäten, som bland annat åttondeklassare svarat på, diskuterades hur ungdomars hälsa har förändrats över tid och vilka faktorer som påverkar deras välmående.

Barn- och ungdomspanelen fortsätter vara en viktig kanal för våra unga att framföra sina åsikter och påverka kommunens arbete med frågor som berör deras vardag.

Ska du välja gymnasieutbildning? Då är du välkommen att besöka våra skolor på årets gymnasiemässa för skolorna Jenny Nyströmskolan, Lars Kaggskolan och Stagneliusskolan. Du får se skolorna och klassrum och träffa våra lärare och elever så att du kan få råd och tips inför ditt val.

Välkommen på lördag den 12 oktober klockan 10-14!

denna länk finns program för dagen för respektive skola (extern länk).